## Tuesday, October 30, 2007

### Nikki's Growing Post

WHICH IS LARGER?! 1/2 + 1/6 or 1/4 + 7/12 ???
1/4 and 7/12 is bigger cause,
1/4 = 15 mins
7/12 = 35 mins
15 + 35 = 50 mins

1/2 and 1/6 is smaller cause,
1/2 = 30 mins
1/6 = 10 mins
30 + 10 = 40 mins

4&5)Nikki and Judy's Bike Race!

Two Things About Our Bikerace-instead of putting a marker on every 12th of the course, we put it on every 12 km... the same with all the other markers.-we used multiples of the number between 1-60 to find out where to put each colour

6) http://www.jamit.com.au/welcome.html This site is a great site to learn fractions with because it teaches you different kinds of fractions like improper, equivalent etc. through many lessons. There is a game for you to practice your skills. =)

7) Find 1/12 , 1/6, or 1/3 of the 60 km bike race : if you're looking for every 3rd of the course, you have to divide 60 by 3=20 so every 20th km, is a marking for 1/3 of the course.
The km marked 1/3 are:
20, 40, 60

8) 2 different ways to find 1/4 and 3/4 of a 16 : 1/4:-to find 1/4 of 16, you could divide it by 4, and the quotient would be 1/4 of 16. Dividing 16 by 4 to find 1/4 only works because 1/4 is a unit fraction.

3/4:
-first find 1/4 of 16, 16/4= 4 then multiply 4 by 3 because 4 is only 1/4 of 16, and we need 3/4. 4x3=12
-first find 2/4 of 16 which is the same as 1/2.

9) 8/24 or 2/9 which is larger?
-when you first look at it, you'd think 2/9 is larger because the numerator, 2 is only 7 away for the denominater, 9, while for 8/24, 8 is 16 away from 24.