Thursday, October 18, 2007

Karen's First Growing Post

1/2 + 1/6 or 1/4 + 7/12 Which is larger???


Lets answer the first question first so 1/2 + 1/6 =?

An easier way to answer this question is to use time.




















Now lets find 1/4 + 7/12 =


















1/2 + 1/6 = 40 mins 1/4+ 7/12 is larger.

1/4 + 7/12 = 50 mins




Karen's bikerace





For us to do this we had to find out these things:
60 Km Bikeathon
Each square is 1 km

Resting Points = Every eighth of the way
Food wagon = Every fourth of the way
H2o = Every tenth of the way
Juice = every fifth of the way
Km Marker = Every twelfth, sixth, third of the way


Since the race is 60 km we had to divide by 60.

For the resting points we went : 60 ÷ 8 = 7.5
So then every 7.5 or 7 and a half km there would be resting points in the race.

Then for food wagon we went: 60 ÷ 4 = 15
So then every 15 km there would be a resting points.

For water we went : 60 ÷ 10 = 6
Every 10 km there would be a like water station.

For juice we went: 60 ÷ 5 = 12
Every 12 km there would be a juice station.

For km markers we had do go every 12th, 6th, and 3rd of the way so we went : 60 ÷ 12 = 5,
60 ÷ 6 = 10, 60 ÷ 3 = 20.
So then we went in a pattern we started every 5 km , then 10 km, then 20 km.

The Game




http://www.learningplanet.com/sam/ff/index.asp


This game is a fun and easy way to learn how to do find equivelent fractions! Plus its times how fast you can figure out the equivelent fractions. To answer the questions you have to match witch fractions are equivelent. Then level by level there would be more fractions to match!!

7. Go back to your picture of the bike race. Tell us all about how you calculated the Km positions at a twelfth, sixth and a third. did you see any patterns?

For km markers we had do go every 12th, 6th, and 3rd of the way so we went : 60 ÷ 12 = 5, 60 ÷ 6 = 10, 60 ÷ 3 = 20. So then we went in a pattern we started every 5 km , then 10 km, then 20 km.

The pattern I saw was that when we put km markers the km that we put it on would double. Like 5 , 10, 20, then back to 5, 10,20.


Ways to find a quarter and 3/4 of a number.


I'll use 16.

To find 1/4 of 16 you go : 16 / 4 = 4

1/4 of 16 = 4

To find 3/4 of 16 you go: 16 / 4 = 4 (we know that 4 = 1/4 of 16)

Then you multiply 4 x 3 = 12 (You mulitiplied by 3 because the fraction is 3/4)

3/4 of 16 = 12

9) Write a fraction question and answer it. It has to be a question like one you have had on a test. You may answer it in pictorial or word form.



1/2 + 2/5 does not equal 3/7. What does it equal??




To answer this question we can change this fractions into clocks.



So then at first we have to change 1/2.Now we know that 1/2 = 30 mins, we have to figure out what 2/5 equals.
Since we know that 1/2 = 30 mins and 2/5 = 24 mins. Now we add.



24 mins + 30 mins = 54 mins.

So then it would look like : 1/2 + 2/5 = 54/60 = 27/30 = 9/10


Now your answer: 9/10.

2 comments:

kaяэп_817 said...

Scoring Guide

Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4/5 3/3
Question 6 5/5
Question 7 3/3
Question 8 4/5
Question 9 5/5
Question 10 7/7
34/35

I think I did well on my pictures and stuff. I think I could of improve on making it make sense to people so then they can understand it.

IsRaeLie_817 said...

Scoring Guide

Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4/5 3/3
Question 6 5/5
Question 7 3/3
Question 8 4/5
Question 9 5/5
Question 10 7/7
TOTAL 34/35

I think Karen did well in showing the pictures well and explaining some of the question, like clocks.
I think she needs to improve on explaining some of her question and it was kinda too much words, you could have shorten it up in some question, well that's what i think.but over all GOOD JOB!!!:))