## Thursday, October 18, 2007

### alicia's first growing post

Which set of fractions is larger 1/2+1/6 or 1/4+7/12
* the clock method *

* 1/2 + 1/6 *
we know that 1/2 of a clock is 30 mins because a clock has 60 mins. and 60/2=30. and then 1/6 of a clock is 10 because 60/6=10. so 1/2 + 1/6 = 40/60 because 30 mins + 10 mins = 40 cause there are 60 mins in an hour, which is also 40 mins of an hour.

* 1/4 + 7/12 *
1/4 of a clock is 15 mins because 60/4=15. then 7/12 of a clock is is 35 mins. this is because 60/12=5 BUT it's 7/12 so seven of those is 35 mins because 5x7=35. so then 1/4 + 7/12= 50/60 becuase 15 mins + 35 mins = 50 mins cause there are 60 mins in one hour.
* 1/2 + 1/6 <>
because 40 mins is less than 50 mins :)

Alicia's Bikerace ;)

To find out the twelth, sixth and third, i know that there is 60 km in the track so i just divide what ever i need to divide for example, if it's a sixth, then i go 60/6. And the answer would be 10. so every ten km ( which is every ten squares, because 1 square = 1 km) you mark something there. :):)

~~~~~~~
FRACTION GAME :)
here it is! http://www.funbrain.com/fract/index.html

I think it's a good game because it teaches you what fractions are equalvilant and it makes you think also, you can pick your own diffuculty levels : easy, hard, medium and superbrain :). And in this game, you get pie if you get it right! LOl :):)

* WHICH PAIR IS LARGER? *
3/4 + 1/12 OR 8/12 + 1/4?

* 3/4 + 1/12 *
3/4 of a clock is 45 mins because there are 60 mins in a clock and if you divide 60 by 4, you get 15 so thats 1/4 so if you have 3/4 then you take 15 and multiply that by 3.
1/12 of a clock is 5 mins because 60/12=5.
so, 45 mins + 5 mins = 50 mins which is 50/60! :)
* 7/12 + 1/4 *
8/12 of a clock is 40 mins because 60/12= 5 and since it's 8/12 you need to times that by 8 so it's 40 mins.
1/4 of a clock is 15 mins because 60/4=15.
so, 40 mins + 15 mins = 55 mins which is 55/60

* 3/4 + 1/12 is less than 8/12 + 1/4 * :)